27/09 – Presentació del docu “Hasta vaciar Itoitz” + sopador vegà

[CAT]

El proper dimecres 27 de setembre a les 20h projectarem a la Cinètika el documental “Itoitz Hustu Arte”. Algunes companyes que van conèixer la resistència al poble d’Itoitz ens podran explicar quina era la lluita d’aquestes companyes i com va succeir.

Després hi haurà sopador vegà al mateix espai, els beneficis del qual aniran destinats a finançar les despeses econòmiques de les jornades d’octubre.

“Itoitz Hustu Arte /Hasta Vaciar Itoitz”
(Eguzki Bideoak 2008, Iruña):

Aquest documental ha estat realitzat per “Eguzki Bideoak” i repassa la lluita en contra la contrucció i l’ompliment del pantà d’Itoitz (Naffarroa), en aquest cas centrant-se en la vivències de les veïnes afectades directament per la construcció d’aquesta obra hidràulica.

Des del primer moment la construcció del pantà d’Itoitz ha estat caracteritzada per irregularitats, obscurantisme, i fins i tot per continuar amb les obres en contra de sentencies fermes de tribunals espanyols. Aquest fet s’agreuga amb la presentació dels informes dels tècnics Antio Casas i Arturo Rebollo, ambdós professionals de prestigi, on s’hi denunciava públicament riscs catastròfics en cas de consumar-se l’ompliment d’Itoitz. Amb aquesta amenaça els habitants dels pobles més directament afectats pel pantà d’Itoitz, es van constituir en una assemblea de veïnes l’any 2001, ja que se sentien en total indefensió i abandonades en una situació d’alt risc. El seu objectiu fundacional va ser exigir amb urgència que es duguin a terme les gestions necessàries per aconseguir la realització d’un nou estudi tècnic de la pressa i dels terrenys on se situa.

La situació esdevé crítica a partir del moment d’ompliment d’Itoitz ja que des de setembre de 2004 s’han registrat a la zona del voltant del pantà més de 1.100 terratrèmols i més de 100 sorolls d’origen desconegut. Per tant, en aquesta situació, qualsevol iniciativa que no contempli la buidada immediata i controlada de Itoitz és una temeritat.

[CAST]

El próximo miércoles 27 de setiembre a las 20h proyectaremos en la Cinètika el documental “Itoitz Hustu Arte”. Algunas compañeras que conocieron la resistencia en el pueblo de Itoitz nos podran contar cual fué la lucha de estas comañeras y como sucedió.

Después habrá cenador vegano en el mismo espacio, los beneficios del cual iran destinados a financiar los gastos económicos de las jornadas de octubre.

“Itoitz Hustu Arte /Hasta Vaciar Itoitz”
(Eguzki Bideoak 2008, Iruña):

Este documental ha sido realizado por Eguzki Bideoak y repasa la lucha que lleva a cabo en contra de la construcción y llenado del pantano de Itoiz (Nafarroa), en este caso centrándose en las vivencias de las vecinas afectadas directamente por la construcción de esta obra hidráulica.

Desde el primer momento la construcción del pantano de Itoiz ha estado caracterizada por irregularidades, oscurantismo, incluso por continuar con las obras en contra de sentencias firmes de tribunales españoles. Este hecho se agrava con la presentación de los informes de los técnicos Antonio Casas y Arturo Rebollo, ambos profesionales de prestigio, en los que se denunciaban públicamente riesgos catastróficos en caso de consumarse el llenado de Itoiz. Ante esta amenaza los habitantes de los pueblos más directamente afectados por el pantano de Itoiz, se constituieron en una asamblea de vecinos/as en el año 2001, ya que se sentían en total indefensión y abandonados en una situación de alto riesgo. Su objetivo fundacional fue exigir con urgencia que se lleven a cabo las gestiones necesarias para lograr la realización de un nuevo estudio técnico de la presa y los terrenos donde se asienta.

La situación es crítica a partir del comienzo del llenado de Itoiz ya que desde septiembre de 2004 se han registrado en la zona en torno al pantano más de 1.100 terremotos y más de 100 ruidos de origen desconocido. Por lo tanto, en esta situación, cualquier iniciativa que no contemple el inmediato vaciado controlado de Itoiz es una temeridad.

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.